Stil Života

Aplikacije za bolji fokus i koncentraciju

Nekim danima, ma koliko to bilo potrebno i neophodno, prosto ne možemo da se usresredimo i fokusiramo. Oko nas se nađe na stotinu stvari koje nam odvlače pažnju ili nam misli jednostavno odlutaju. A tu je uvek i pametni telefon koji smo navikli da proveravamo s vremena na vreme, samo da bacimo pogled, čak i kad se sa njega ne začuje signal da je stigla poruka ili neko obaveštenje sa društvene mreže.

Ali, da li za promenu možemo da iskoristimo pametni telefon da nam pomogne da se fokusiramo? Rešenje je da preuzmemo neku od aplikacija koje su namenjene da održe koncentraciju. U zavisnosti šta nam više odgovara, tu su aplikacije koje su zasnovane na zvuku koji podstiče koncentraciju i fokus, ali i one koje blokiraju ometanja.

Ovo su neke od njih:

Brain.fm – aplikacija sa muzikom koja će vam brzo i efikasno pomoći da se koncentrišete, opustite i uronite u san.

Headspace 2.0 – aplikacija za meditaciju i pomoć za oslobađanje od stresa, negativnih emocija, zabrinutosti; naravno, pomaže i da ostanete fokusirani. Svega 10 minuta dnevno je dovoljno da uključite aplikaciju i osetićete kako postaјete smireniji, manje anksiozni, usredsređeniji i srećniji.

Noizio – takođe aplikacija sa zvučnim efektima. Kada Vam je potrebno da otputujete i udaljite se bar u mislima iz trenutne okolinе, dovoljno je da aktivirete ovu aplikaciju i nađete se na peščanoj plaži, ušuškani pored kamina ili uživate u zvucima kišnih kapi. Savršeno za opuštanje.

Noisli 2.0 – pomaže da ostanete fokusirani, ali i povećava produktivnost sa ambijentalnom muzikom, a može da posluži da se opustite i lakše zaspite.

F.lux – korisna aplikacija koja će Vam pomoći da se ekran prilagodi vremenskom periodu dana. Tako da nema više ekrana koji preterano svetli tokom noći.

Forest – koristi gamification kako bi Vam pomogla da ostanete fokusirani na najbitnije zadatke i ciljeve kao što su učenje, posao, ali i organizovanje slobodnog vremena.

Freedom – ukoliko uočite da previše vremena provodite na internetu koji Vam odvalači previše vremena i pažnje, instalirajte freedom i internet će biti blokiran. Ponekad je potrebna mala pomoć da se distanciramo od stvari koje nam oduzimaju vreme.

Focus – aplikacija slična kao Freedom, funkcioniše po istom principu. Tako da možete ostati fokusirani na najvažnije zadatke i ciljeve bez ometanja.

Hocus Focus – magična aplikacija koja će sakriti prozorčiće aplikacija koje su bile neaktivne neki vremenski period, a ostaće vidljive samo one koje se koriste, što značajno pomaže da ostanete fokusirani.

Panda Focus Mode – ako volite da bežite od zadataka i problema, ovo je aplikacija za Vas. Podsetiće Vas na obaveze koje imate, kad god otvorite nešto na Vašem pametnom telefonu. Osećaj krivice može biti koristan.

Ovo su neki od predloga kako ostati fokusiran i kako se distancirati od stvari koje Vas ometaju. Ipak možda i najbolji način da sačuvate koncentraciju je taj da svoj pametni telefon stavite u torbu ili drugu prostoriju i utišate zvuk dok ne završite svoje obaveze.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *