Književnost

Autostoperski vodič kroz galaksiju i zašto ga treba pročitati

Autostoperski vodič kroz galaksiju (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy) je roman britanskog pisca Daglasa Adamsa (1952–2001) koji je objavljen 1979. godine. Ova naučno-fantastična priča zapravoje nastala kao pisani spoj četiri radijske emisije. Knjiga je doživela veliki uspeh i ogromnu pospularnost, a tome u prilog govori i činjenica da je već u prva tri meseca od kako je ugledala svetlost dana prodata u čak 250.000 primeraka.

Naslov knjige je nastao inspirisan knjigom Galatička enciklopedija, koja je deo takođe naučno-fantastičnog romana Zadužbina autora Isaka Asimova.

Sam pisac Adams je izjavio da je naslov nastao 1971. godine nakon incidenta kada je sa primerkom knjige Autostoperski vodič po Evropi stopirao na putovanju kroz Evropu i kada je ležeći pijan na livadi gledao zvezdano nebo pomislio kako bi bilo dobro da postoji i autostoperski vodič kroz svemir. Druga verzija, prema piščevim prijateljima, kaže da se ideja javila tokom odmora u Grčkoj davne 1973. godine.

Artur Dent, glavni junak romana, je običan čovek koji je svedok nemilog događaja kada vanzemaljci razruše planetu Zemlju zarad izgradnje svemirskog autoputa. Da bi izbegli uništenje dva prijatelja kradu jedan od svemirskih brodova koji pripadaju vanzemaljcima te pokušavaju pobeći, i tako kreće njihova avantura po Svemiru.

Knjiga postavlja pitanje da li je naša planeta samo računar koji je nastao kao proizvod nekih mnogo inteligentnijih super bića? I da li je možda zadatak naše planete da odgovori na pitanja šta je to smisao života, šta je to smisao Svemira i slične nedoumice. Ako je planeta nakon sedam i po miliona godina izračunala da je odgovor 42, kako zvuči pitanje? Da li postoje tamo negde u Svemiru neka super planeta, možda bolja od Zemlje i kako bi izgledao život na njoj? Da li smo sami u Svemiru, i da li postoji razlog za bojazan da će vanzemaljci poželeti da osvoje ili unište našu planetu?

Pitanja problema sa administracijom koja nema milost za običnog čoveka, šta to ne valja u modernom društvu, koji su stvarni problemi, kakve su to okrutnosti koje čovek pokazuje u običnim malim situacijama, i u onim velikim i bitnim, koje su to posledice otuđenja ljudi, šta je smisao svega? To su neke od tema koje ćete naći u ovoj knjizi. A na Vama je da pronađete svoje tumačenje. Knjiga će Vam dati priliku da i sami budete maštoviti i razmislite o odgovorima na postavljena pitanja.

Autostoperski vodič kroz galaksiju već godinama ne prestaje da oduševljava nove čitaoce svojim intergalaktičkim, britkim humorom i nezaboravnim dosetkama.

A ako Vam se avantura glavnog junaka i njegovih prijatelja dopadne, radnja se nastavlja u drugom romanu pod nazivom Restoran na kraju svemira iz 1980. Potom možete putovanje nastavitu u delovima koji slede: Život, svemir i sve ostalo, Zbogom i hvala na svim ribama, Uglavnom bezopasni.

Daglas Adams je pisac – genije, tehnofil sofisticiranog humora i jedan od najvećih humorista našeg vremena, koji je ostavio neizbrisiv trag u baštini svetske književnosti i kulture uopšte.

I na kraju da li je tačno da: „…daleko u neistraženim zaleđima jedne zabačene oblasti zapadnog spiralnog kraka Galaksije nalazi se maleno, neugledno, žuto Sunce. Na orbiti oko njega, na rastojanju od približno devedeset sedam miliona milja, nalazi se beznačajna plavozelena planeta čiji su stanovnici, koji su nastali od majmuna, toliko primitivni da još smatraju digitalne ručne satove strašno dobrom idejom…“? Nastavite da čitate.

Ovaj roman svakako predstavlja jednu od najpopularnijih i najčitanijih knjiga naučne-fantastike svih vremena.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *