Književnost

Da li e-knjiga može da zameni klasičnu knjigu?

Knjige su prijatelji koji pružaju znanje, toplinu, utehu, koji oplemenjuju i ispunjavaju vreme. Kultura i navika čitanja su veoma bitni u životu čoveka. U vremenu savremenih tehnologija i knjige su našle način da se prilagode pa su preuzele i digitalni tj. elektronski oblik.

U 21. veku kada nam je sve postalo dostupno na pametnim telefonima i računarima čitanje knjiga i pronalaženje istih postalo je lakše. Odlazak u biblioteku i knjižaru može zameniti prosto preuzimanje knjige sa interneta, a nošenje obimnih knjiga više ne predstavlja problem i ne otežava torbe. Pa čak i sa finansijske strane ovo rešenje deluje efikasnije. Štedi i vreme i novac. Knjige su nam na ovaj način uvek tu, uvek dostupne, uvek sa nama. Na ovaj način čitanje je dostupno na svakom koraku ma gde god da se nalazimo, u prevozu, na putovanjima, dok čekamo u dugim redovima. Čitati možemo na našim pametnim telefonima, tabletima, računarima ili specijalizovanim čitačima elektronskih knjiga.

Na srpskom jeziku su dostupni brojni sajtovi na kojima možete da uživate u elektronskim knjigama. Neki od njih su: Online knjiga.com, Elektronska knjiga, Blog besplarne e-knjige, Antologija srpske književnosti, Cicilendbiblioteke, Antikvarne knjige, Srpska književnost u 100 knjiga, Serbian forum, Balkan download, Korisna knjiga, Laguna e-knjige, Novinarnica, Projekat Rastko, Srbook iAmaravati, Open Library, Skripta.info, Internet Archive, Project Gutenberg, Kompjuter biblioteka, Marxist Internet Archive, South Slavic Literature Library, Digitalna Narodna Biblioteka Srbije, Scribd, Lektire. Na ovim sajtovima zaista možete naći sve što Vam padne na pamet, od književnosti, stručne literature iz svih oblasti, naučnih radova, novina, članaka. Možete skinuri neke od aplikacija koje su prilagođene svim operativnim sistemima (Android, iOS, Windows). Pomenućemo neke od njih: Aldiko Book Reader, Adobe Reader, Bookmate, Kindle, Kobo, Klasici srpske književnosti,  eKnjižara, Prestigio eReader,  Moon+ Reader.

Za one čitaoce koji više vole da slušaju književnost, mogu pronaći audio knjige na sajtu Libri Vox, Mega Srbija, kao i na Youtube kanalima audio knjiga. A ovo su neke od aplikacija za audio knjige: MP3 Audiobook Player, Material Player, Smart Audio Book Player.

A kada Vam nestaje ideja koju bi to knjigu mogli sledeću da pročitate, posetite neki od blogova sa preporukama kao na primer: Bookeraj, Bibliovca, Čitaj knjigu, Fangirl Bookshelves, Zemlja knjiga, Život šećerne pilule “Slučajni bloger”. Na ovim stranama naći ćete pored preporuka i recenzije i utiske o knjigama ljubitelja književnosti.

Za ljubitelje stripova preporučujemo sajtove Strip-utopija, The Conoplja News, Net stripovi, Stripovi. Ovde se mogu naći neki od najpopularnijih dela iz sveta stripova. I aplikaciju za njihovo čitanje Cover – pregledač stripova.  

Ali da li će e-knjige moći da zamene i istisnu sa tržišta klasične papirne knjige? Većina ljubitelja književnosti se ne bi složila, a možda bi se čak i razljutila na takvu pomisao. Ništa ne može da zameni čari traženja knjige na policama biblioteka i knjižara i prepuštanje verovanju da knjiga pronalazi čitaoca. A i kako pokloniti elektronsku knjigu nekome sa iskrenom i dirljivom posvetom koja je ispisana rukom? Dodir ekrana ne može da zameni osećaj prelistavanja stranica. A šta ako se uređaj pokvari ili nestane baterije? Onda nema čitanja. Sa druge strane knjige se ne gase, one su večne. Tehnologije ne mogu da učine da kolekcija knjiga u privatnoj biblioteci bude veća. I naravno onaj čarobni miris knjiga kako bi španski književnik Karlos Ruiz Safon opisao: ’’Ušao sam u knjižaru i udahnuo miris papira i magije koju se ne znam kako još uvek niko nije setio da upakuje u bočicu’’.

Na kraju možda nije ni bitno kako i na koji način, bitno je da se čita i da se uživa u svetu knjiga.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *