Film

Filmovi koji su zavirili u budućnost

Da su umetnici vizionari poznata je činjenica. Sve što čovek stvara proizilazi iz sveta mašte i ideja, a ko mašta više od umetnika? Sve se moralo naći pre realizacije u ljudskom umu. Evo koji su to filmski stvaraoci predvideli neka tehnološka otkrića:

1. Back to the Future II (1989) – Film koji je predvideo postojanje prenosivih računara. A u jednoj od scena u filmu se pojavljuju i naočare koje su kao preteča za Google Glass.

2. Airplane II: The Sequel (1982) – je predvideo postojanje skenera ljudskog tela ili Naked Body Scanners. Skoro tri decenije kasnije, skreneri se pojavljuju na aerodromima.

3. Total Recall (1990) – Johnni Cabs je samoupravljajući taksi koji se pojavljuje u filmu. Iako još uvek ne viđamo samoupravljajuće, tj. automatizovane automobile na ulicama, oni su krenuli da se testiraju, tako da će uskoro možda i početi da se proizvode.

4. 2001: A Space Odyssey (1968) – Vizija Stanlija Kjubika o svetu u kojem se može komunicirati na daljinu putem programa se obistinila u vidu Skype –a. U filmu se pojavljuju još i vizije računar tableta, kao i lični televizori na sedištima aviona.

5. Electric Dreams (1984) – Kućna automatizacija je pronalazak koji je predvideo ovaj film. Kako pomoću klika kontrolisati svetla u kući, zaključavati vrata, uključiti grejanje i slično.

6. Minority Report (2002) – Film koji je pomenuo da ćemo moći koristiti mašine i kontrolisati ih putem dodira. Znači vizija ekrana osetljivih na dodir se našla u ovom filmu.

7. Woman in the Moon (1929) – Te davne 1929. godine, otputovalo se na Mesec na filmskom platnu i to sa raketom kojoj je prethodilo lansiranje i odbrojavanje. Godinama kasnije, 1969. godine, čovek je zaista kročio na Mesečevu površinu.

8. Blade Runner (1982) – Gledajući film prolazimo kroz svet u kojem su prisutni digitalni bilbordi. Danas su svakodnevna pojava u velikim gradovima i možda ste već na nekom od njih videli reklamu za novi deo istoimenog filma. Zanimljivo, zar ne?

9. The Jetsons (1962) – Dobro, jeste da još uvek ne putujemo letećim automobilima, ali ovaj film je predvideo jednu stvar, a to je automatizovana vakum mašina.

10. WarGames (1983) – Godinama pre nego što je internet postao opšte prihvaćena i rasprostranjena stvar, ovaj film je predvideo loše stvari poput hakovanja i sajber krimainala.
Postavlja se pitanje: koliko daleko može da dosegne ljudski um? Da li smo odgledali neki film koji je predvideo nešto što ćemo uskoro imati i u stvarnom životu? Saznaćemo. Do tada nam ostaje samo da uživamo u filmovima.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *