Društvo

Kako se zaštititi na internetu?

Sa razvojem savremenih tehnologija, uzročno posledično javio se i sajber kriminal. Žrtve sajber kriminala mogu biti kako visokobudžetne kompanije tako i pojedinci. Česte su špijunaže, prevare, krađe intelektualnog vlasništva, krađe identiteta, ili prosto uznemiravanje i narušavanje privatnosti. Da stvar nije nimalo naivna govori i činjenica da se na listi zemalja kojima preti sajber terorizam nalazi se i Srbija. Stoga u našoj zemlji postoji specijalni sektor u okviru policije koji se bavi borbom protiv sajber kriminala. Prema podacima, ova vrsta kriminala je u porastu, a predviđa se i nastavak rada na njegovom suzbijanju, s obzirom na povećanu i učestalu upotrebu elektronskog načina plaćanja. Najčešće se vrši upotrebom tehničkih metoda i tehnika socijalnog inžinjeringa, ali i putem malicioznih softvera.

Evo nekih korisnih saveta kako se zaštititi od sajber kriminala:

– Obavezno instalirajte antivirus softver na svom računaru, i to neki provereni.

– Ignorišite iskačuće, takozvane “pop up” prozore..

Takođe, ne otvarajte ni spam e-mailove kao ni sumnjive e-mailove koji Vam nude zaradu i dobitak. Nikako ne odgovarajte na njih i nikako ne šaljite svoje lične podatke.

– Nemojte koristiti istu lozinku za sve naloge. Jeste jednostavnije za pamćenje, ali nije bezbedno. Pogotovo ne koristite jednostavne i česte lozinke kao imena bliskih osoba, kućnih ljubimaca, datume rođenja i slično. U lozinke dodajte brojeve, znakove, velika slova ili ispremećite reči. Neka svaki nalog ima svoju lozinku.

Za veću sigurnost podesite verifikaciju naloga u dva koraka. Osim standardne lozinke unesite i kod verifikacije koji će stići putem SMS-a.

– Ne stavljajte lične podatke, bitna dokumenta i značajne informacije na internet. Čak i ako ste prinuđeni da putem e-maila pošaljete neki dokument postarajte se da ga nakon toga obrišete. Razmislite pre nego što podelite neku objavu.

– Nikako nemojte da čuvate podatke o platnoj kartici na pretraživaču, jeste da štedi vreme, ali to neće učiniti da oni ostanu sigurni.

– Napravite više e-mail naloga. Jedan za društvenu mrežu, drugi za banku, treći za posao, tako da u slučaju hakovanja ne budu dostupni baš svi Vaši podaci.

– Ako kupujete online onda se postarajte da to bude na sigurnim i proverenim sajtovima. Pre nego što unesete podatke Vaše kartice proverite da li se pojavljuje katančić na pretraživaču.

– Zaključajte svoje naloge na društvenim mrežama, tako da samo oni koje prihvatite i dodate mogu da vide sadržaje Vašeg naloga. Naravno, ne delite lične podatke kao što su adresa, broj telefona, datum rođenja i slično.

– Ne prihvatajte pozive na društvenim mrežama od nepoznatih i sumljivih profila. To je u internet svetu kao da uvodite nepoznatu osobu u svoj dom.

Postoje opcije kao što su Find My iPhone, Android Lost or BlackBerry Protect koje nije loše imati. U slučaju da Vaš uređaj bude izgubljen ili ukraden možete obrisati svoje lične podatke.

– Ne verujte javnom internetu, jer se može desiti da dođe do krađe Vaših podataka.

Ukoliko ste roditelj jako je bitno da zaštitite decu na internetu. Prevashodno kontrolišite njihov pristup ili surfujte zajedno sa njima. Blokirajte sajtove koji su neprikladni i koji nisu za njihov uzrast. A posebno je bitno da ne objavljujete njihove fotografije i podatke koji mogu biti zloupotrebljeni.

Nemojte da rizikujete, sve što Vam se učini sumnjivim izbegavajte.

I naposletku, na sajtu Odeljenja za visokotehnološki kriminal možete naći e-mail adresu putem koje možete prijaviti krivična dela iz ove oblasti.

Greške koje činimo svakodnevnim korišćenjem interneta izlažu nas opasnosti da postanemo žrtve sajber kriminala. Prevashodno je potrebno da ne budemo previše otvoreni i da ne delimo baš sve na društvenim mrežama. Neka ipak najbitnije stvari ostanu samo naše.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *