Književnost

Književnost i tehnologija

U razvoju čovečanstva ćesto je tehnološka inovacija pretila literaturi. Pre svega opstanku knjige, a zatim i tradiconalnom procesu stvaranja. Šta se istinski događa?

U procesu stvaranja književnog dela pomoću savremenih tehnoloških sredstava pisac najpre može ’’pustiti mašinu u pretraživanje’’ koje mu može doneti nove ideje. U toku pisanja može beležiti reči sa strane što će uticati na njegovo oblikovanje rečenica i buditi nov osećaj teksta. Sve to doprineće i olakšavaće proces stvaranja savršenijih oblika, slika, poruka i misli. Dalje u toku stvaranja moguće je indeksiranje, čuvanje, kopiranje, lepljenje, brisanje, zamena pasusa i intekstualno dopunjavanje.

Naravno da je na ovaj način olakšano preoblikovanje nekih sadržaja. Na primer dok pisac koristi pisaću mašinu načinjenu grešku ne može izbrisati. Za svaku pogrešku potrebno je novo parče hartije. Međutim treba imati na umu i to da je ovaj proces dozvoljavao i zahtevao dublja i duža promišljanja, nepogrešivost i stvaranje savršenijih jezičkih oblika.

Postavlja se pitanje da li pogodnost u pisanju može da umiri intelekt? Svakako. Zato je potreban neuspavani talenat pisca koji svojoj viziji može podrediti svaki oblik stvaranja. Uz ovo dodajmo da je piščev stil najčešće sačuvan.

Da li je tradiconalni način stvaranja imao neke prednosti? Možda, jer ponekad se stiče ma utisak da tehnologija umanjuje emotivno i maštovito u stvaranju.

A knjiga, da li će nestati ili će nadživeti novu tehnologiju? Verujemo da će je nadživeti. O tome svedoče i sajamovi knjiga, njihova posećenost i interesovanje ljudi za knjigu čija popularnost ne opada.

Sagledajmo još kako u toku čitanja knjige tehnologija može uticati na naš doživljaj? Od knjige obično očekujemo da nas probudi intelektualno, misaono, maštovito, emotivno, a to su unutrašnja stanja koja zahtevaju mir potreban da uronimo u sopstveni svet. Imate li utisak da je knjiga ovde u prednosti? I kao što je preživela mnoge lomače, preživeće i ovu tehnološku. Ali naravno, naporedo će opstajati i virtuelni tekstovi. Preba pomenuti da su savremeni književni tekstovi asimilirali neke vrednosti i sadržaje moderne tehnologije. Tako se književnost u određenoj meri prilagođavala savremenim tokovima – kako tehnološkim, tako i kulturološkim.

Književnost je savremenim tehnološkim procesima ponekad podsticana i pomagana, ali kako ništa ne ide samo u jednom pravcu, u nekim sferama je i osporavana. Najbitnije je da nam književnost sačuva svet ideja, lepote i umetničkih doživljaja koji nas oplemenjuju. A tehnologija je dobra za čoveka i književnosti kao sastavni deo njegovog stvaralaštva, sve dok pruža pomoć napretku čovekovog stvaralaštva.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *