Stil Života

Načini na koje moderne tehnologije olakšavaju putovanja

Sa razvojem modernih tehnologija planiranje i organizovanje putovanja postalo je znatno lakše. Na Vašem pametnom telefonu možete instalirati brojne aplikacije koje će Vam pomoći, i to od samog izbora destinacije, pronalaženja hotela, načina plaćanja, brojnih saveta, planiranja rute, upoređivanja cena, do pronalaženja znamenitosti i stvari koje ne treba propustiti. I, naravno, možete zabeležiti svaki momenat, kako fotografijom tako i video snimcima i sve to u jednoj napravi. A možete i da putem društvenih mreža ostanete u kontaktu sa ljudima koje ste upoznali, sa bilo koje tačke planete.

Dobrim istraživanjem i planiranjem uštedećete vreme i novac, a saznaćete šta bi trebalo da izbegavate, tako da ćete sebe sačuvati od nelagodnih situacija koje mogu da pokvare putovanje.

Na internetu možete rezervisati sve, bez turističkog agenta. Ovo su neke od najboljih putnih, tj. turističkih aplikacija: Airbnb, Citymapper, Google Maps, Kayak, Hotel Tonight, Skyscanner, TripIt Hopper, Uber. Na sajtovima možete pronaći i rezervisati smeštaj koji Vam najviše odgovara, na destinacijama širom sveta. U ponudi možete pronaći sve tipove smeštaja, kao što su sobe, stanovi, kuće, luksuzni apartmani, planinske kolibe, pa čak i vile.

Pre putovanja u strane zemlje za svaki slučaj instalirajte i neku od jezičkih aplikacija kao što su Duolingo i Google Translate.

Prevoz možete lako da rezervišete i to sa samo nekoliko klikova – od letova do prevoza autobusima. Takođe,  aplikacije The Lyft i Uber će Vam omogućiti vožnju u većini mesta. A ukoliko na put krećete sopstvenim automobilom, instalirajte GPS i ne možete zalutati. Glas će Vas navoditi kako da stignete do bilo kog mesta na planeti.

Da pretrage budu lakše za porodična putovanja, možete istražiti destinacije koje su pogodne za sve uzraste tako da i deca i stariji budu zadovoljni. Možete istražiti destinacije shodno godinama, interesovanjima, istorijskim znamenitostima.

Kako bi putovanje bilo lakše i za osobe sa invaliditetom postoje aplikacije poput Trip Trip Hurray koja omogućava da pronaćete smeštaj, javni prevoz, restorane, prodavnice, razne usluge koje su prilagođene njihovim potrebama.

A na sajtovima poput Groupon, Expedia i Hotels.com nalaze se popusti i promocije za putovanja. Tako možete uštedeti na hotelima, ekskurzijama, iznajmljivanju automobila i slično.

Da bi putovanje bilo kraće i zabavnije možete skinuti aplikacije za zabavu poput Audible, Amazon Kindle i Netflix. A možete skinuti i neku od igrica i aplikacije kao što su Automatic Findery, Foursquare, Roadtrippers, TuneIn, Overcast, Waze.

Ako ste radoholičar i ne možete da se odvojite od svog posla, ali Vam se ipak putuje potreban Vam je samo Vaš prenosivi računar ili pametni telefon, sa dobrom internet konekcijom tako da ostanete u toku sa poslom.

Naravno, tehnologija će Vam pomoći da ostanete u kontaktu sa dragim ljudima kod kuće, putem poziva i video zapisa, a svoje utiske im možete poslati preko fotografija i snimaka.

A kad se smestite i krenete u obilaske, tu su aplikacije koje će Vam pomoći da pronađete benzinske pumpe, restorane, kafiće, prodavnice, a to su: AroundMe, Gas Buddy, Gogobot, iExit Hotel Tonight, Sightseeing, Yelp, Trip Advisor.

Koristite svoj pametni telefon da zabeležite uspomene! Dostupni su Vam brojni načini da učinite svoje fotografije boljima, a kad memorija bude puna, tu su Google Photos i iCloud.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *