Film

Naučnofantastični filmovi kroz istoriju

U svetu u kojem se sve menja i napreduje u korak sa razvojem tehnologija, promene su neminovno uticale i na umetnost. Pogotovo su se značajno promenile tehnike i efekti u snimanju naučno-fantastičnih filmova. Ovaj žanr filma nastao je početkom 20. veka, a film Džordža Melisa, Putovanje na mesec iz 1902. godine smatra se prvim naučno-fantastičnim filmom. Film je snimljen na osnovu trikova sa fotografijama da bi prikazao putovanje u Svemir. Pomenimo još i filmove Frankenstajn (1910), 20.000 milja pod morem (1916), Dr. Džeki i Mr. Hajd (1920).

Kasnije će se tokom tridesetih godina 20. veka nastaviti popularizacija naučno-fantastičnih filmova. Naročito popularni su bili visokobudžetni Samo zamisli (1930), King Kong (1933), Stvari koje dolaže (1936), kao i Izgubljeni Horizont (1937). Nastajali su adaptacijom stripova i serijske publikacije i doživeli su veliku gledanost. Zamislite čoveka tog perioda kako oduševljeno gleda i mašta o velikim naučnim pronalascima.

Kasnije sredinom prošlog veka dolazi do perioda koji je nazvan zlatnim dobom naučne – fantastike, a njega su obeležili filmovi Odredište Mesec (1950) i Raketa X-M (1950). Možda danas sa ove tačke ovi filmovi (ne gledajući umetnički aspekt) deluju pomalo jednostavno, ali u periodu nastanka bili su jako atraktivni.

U ovoj eri koristile su se stop-motion animacije kako bi se stvorili specijalni efekti.

Svetsku popularnost stekli su japanski naučno-fantastični filmovi koji su bili posebno zanimljivi upravo zbog specijalnih efekata. A oni su izazvali pažnju i Stenlija Kjubika i značajno su uticali na stvaranje čuvenog filma 2001: Odiseja u Svemiru (1968).

Sa svemirskom trkom SSSR-a i SAD-a, javlja se i nova inspiracija za filmove. Pomenimo Solaris (1972) i Stalker (1979). I nikako ne smemo a da se ne setimo Zvezdanih ratova, iz 1977. godine. A kako je savremena tehnologija uticala na ovu vrstu filma najbolje se vidi ako se odgledaju svi filmovi ovog serijala.

Osamdesetih se javljaju filmovi poput Istrebljivač (1982), Terminator (1984), E.T. (1982), koji predstavlja jedan od najuspešnijih filmova ove dekade, zatim Robokap (1987), Povratak u budućnost (1985) i mnogi drugi.

Pravi razvoj ovog žanra javlja se tokom devedesetih godina, na šta je uticala pojava interneta. Park iz doba Jure (1993) i Matriks (1999) bili su neki od najpopularnijih. Kako je vreme odmicalo, tako su kompjuteri postajali sve zanačajniji putem dodavanja specijalnih efekata. Vizuelni kvalitet animacija postao je neuporedivo bolji.

I konačno stižemo u 21. vek, u kojem ograničenja nema, a savremena tehnologija doprinosi efektima i razvoju kao nikad ranije. Mnogi od filmova naučne fantastike bili su nominovani i osvajali nagrade Oskara. A teme su raznovrsne, poput putovanja u svemir, klimatskih promena, priča o veštačkoj inteligenciji i slično.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *