Društvo

Pravo na internet privatnost

Pravo na privatnost je Ustavom zagarantovano ljudsko pravo. Privatnost na internetu podrazumeva pravo na lične informacije, njihovu upotrebu, čuvanje i bezbednost od trećih lica da prikazuju lične informacije na internetu.

Da li zapravo uopšte i postoji privatnost na internetu?

Možda i jedini način da pojedinac zaštiti svoju privatnost na internetu je kontrolisano otkrivanje ličnih informacija. Tj. pojedinac sam mora da vodi računa o tome šta i u kojoj meri kači i objavljuje na internetu, jer kako kaže moderna izreka: „ono što se objavi na internetu zauvek ostaje na njemu.’’ I to je zaista tačno, jer sve se skuplja u sajber prostoru.

Jedan od načina za postizanje anonimnosti na internetu je i taj da se ne pruži mogućnost trećim licima da se povežu sa aktivnostima za ličnu indetifikaciju, što to se postiže šifrovanjem podataka i naloga.

Primetićete da se dešava da vam  se, kada pretražujete određeni pojam u pretraživaču pojavljuju povezane reklame. To se događa iz razloga što postoje kompanije koje ne samo da posmatraju i prate šta posećujete i pretražujete na internetu, već filtriraju informacije, pa Vam shodno Vašoj istoriji pretraživanja šalju reklame. Možda deluje ne preterano zabrinjavajuće, ali ovo može da dovede i do zlonamernih špijunskih programa, a što svakako predstavlja čin narušavanja privatnosti. U tom cilju društvene mreže imaju načine zaštite privatnosti u vidu opcija podešavanje privatnosti, a gde možete ograničiti krug ljudi koji mogu videti vaše objave, ko Vas može kontaktirati i kome mogu biti dostupni Vaši podaci.

Čuli ste za internet izraz kolačići? Upravo oni predstavljaju svojevrsnu pretnju za privatnost na internetu.

HTTP kolačiči predstavljaju podatke koji su sačuvani na računaru, a koji pomažu pristupu veb stranicama. Zloupotreba nastaje kada se uz pomoć njih pratite korisnici čuvanjem podataka iz njihove istorije pretrage. Na sličan način funkcionišu i Fleš kolačići, ali se oni koriste od strane Adobe Flash Playera.

Veliki problem u današnjem svetu interneta predstavlja i objavljivanje fotografija. Da je problem privatnosti sve veći, govori i činjenica da u svetu postoje organizacije koje pokušavaju da skrenu pažnju na ovaj problem. Jedna od ideja je da se traži saglasnost osobe sa fotografije za svako objavljivanje.

Čak je i Vaš pretraživač pretnja po privatnost. Lične informacije mogu biti otkrivene preko pojmova koji se pretražuju, zatim putem vremenske pretrage i slično. Pretraživači registruju svoje korisnike tako što svako od njih ima svoj broj. Na taj način, pretraživači čuvaju sve podatke koje ste učinili dostupnim.

U medijima se često susrećemo sa vestima o vladinim internet špijunažama širom sveta. A što ne prestavlja samo narušavanje privatnosti i kršenje zakona, već je i ozbiljan udar na ideje demokratije. No čelnici iz Googla najavljuju da je rešenje u  šifrovanju celokupne onlajn komunikacije. Ali za to je potrebno dosta vremena.

Svakako da bi razvoj tehnologije i interneta trebalo da prati i ozbiljna zakonska regulativa privatnosti na internetu kako bi korisnici bili zaštićeni.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *