Psihologija

Romantika na elektronski način

Ako uporedimo odnos rečenog i iskuckanog, u kontekstu komunikacije u današnjem svetu moderne tehnologije, prevagnulo bi ono što je napisano. Zahvaljujući brojnim aplikacijama za dopisivanje i društvenim mrežama, možda se ima više hrabrosti da se saopšte simpatije osobi koja nam se dopada, nego da se to učini uživo. Ali da li se tako izgubila romantika? Smajli poljupci mogu da stvore osmeh na licu, ali ne može da se poredi sa pravim, niti da ga zameni. Kao i što je nacrtani osmeh neuporediv sa onim na licu. Možda nam se sa ove distance pisanje pisama čini lepšim od poruka na telefonima, jer su pisma imala nešto ličnije i intimnije začenje; imala su lični otisak rukopisa, možda i trag parfema, što poruka na ekranu nikako ne može da pruži .

U savremenom svetu odnos se tumači prema dužini poruka i vremenu potrebnom za odgovor ili ako odgovor ne stigne a pojavi se ’’seen’’. A na osnovu toga ne mogu se videti iskrene i jasne emocije koje bi se videle razgovorom uživo. A ako se internet slučajno zabaguje, tek tada mogu nastati bazrazložne svađe. Sa druge strane pozitivno je to što tehnologije omogućavaju da vidimo voljene osobe koje su fizički daleko.

Da društvene mreže i pametni telefoni izazivaju sumnju i nepoverenje, pa da su jedni od sve češćih razloga za svađe i raskide, je postala poznata činjenica. Javlju se pitanja ko je koga zapratio, ko je čiju sliku lajkovao i slično. O pretragama po istoriji pretraživača i proveravanju poruka da i ne govorimo. Društvene mreže vrlo često služe i kao sredstvo za špijuniranje i praćenje bivših ljubavi, ili čak i bivših ljubavi sadašnjih ljubavi. A iz toga vrlo često ništa dobro se ne može proizaći.

Nažalost, i kada se romantični trenutak i dogodi često ga ume prekinuti zvuk obaveštenja ili zvona sa pametnog telefona. I na kraju, kada se veze završe – bilo krivicom tehnologije ili ne – obično u velikom broju slučajeva sledi blokiranje na svim društvenim mrežama i aplikacijama za komunikaciju.  

Mada, neke veze i započinju upoznavanjem putem interneta. No, takve veze su lišene romantične priče o prvom susretu i dodiru, a to uskraćuje prenošenje romantike potomstvu. Koji odgovor dati na pitanje: ’’Kako ste se upoznali?’’ ’’Preko interneta.’’ Ne, ne zvuči romantično. Romantika podrazumeva atmosferu trenutka, a ona se svakako ne može stvoriti virtuelno. Jer sama tehnika je hladna, programirana i lišena emocija. A nema ni onog osećaja čeznje isčekivanja kada će se voljena osoba videti ili čuti. Ipak, romantične duše naći će način da iskažu emocije posredstvom tehnologije, pa će se možda u sandučiću na ekranu pojaviti neka pesma, stih ili odlomak nekog dela. Ili će Vam telefon zazvoniti u kasne sate a sa druge strane čućete nežne reči iskrene emocije.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *