Stil Života

Savremena tehnološka dostignuća i povećani broj razvoda brakova

Statistika pokazuje da se u našoj zemlji više brakova razvede nego što se zaključi. Neverstvo u braku je oduvek bio jedan od najčešćih razloga za razvod. No sada, u eri tehnologija, ista služi da bi se pronašli partneri, ali i da bi se neverstvo utvrdilo, tj. dokazalo. Internet preljuba je postala vrlo čest razlog okončanja brakova.

Virtualno ili sajber neverstvo praktikuje se uglavnom preko brojnih sajtova za upoznavanje i društvenih mreža. A statistike pokazuju da su tome sklonije žene i mlađa populacija.

No, konstantna vezanost za pametne telefone izaziva (bez)potrebnu sumnju u partnere, pa se stoga javlja i potreba proveravanja vernosti, što neminovno dovodi i do daljeg narušavanja poverenja. Pa čak i samo vreme provedeno na internetu stvara kod partnera osećanje neposvećenosti bračnim i porodičnim obavezama, što unosi nervozu, te izaziva osećanje emotivne nesigurnosti. Preteranim surfovanjem na internetu zapostavljaju se obaveze i vreme koje bi se moglo na bolji način iskoristiti, potom se javlja dosada i radoznalost, a kad se na to doda i loš odnos ili razočarenje u partnera, naizgled bezopasno provedeno vreme na internetu može postati razlog za raskid ili razvod.

Istraživanja su pokazala da i ako ne dođe do fizičkog kontakta i upoznavanja, virtuelna prevara je podjednako štetna kao i realna, jer se javlja ljubomora, bes, nesigurnost i frustriranost partnera. Problem nastaje u emotivnom vezivanju, osećaju bliskosti i povezanosti, kao i dužini vremena provedenog zajedno. U trenucima bračnih kriza dešava se i to da neko od partnera potraži na nekoj od društvenih mreža bivšu ljubav, pa se vrate sećanja i jave se zaboravljene emocije.

Internet pruža osećaj idealizacije i fantazije pogotovu u trenucima kada odnos sa partnerom nije dobar i skladan. Onda u virtuelnom odnosu dolazi do idealizacije sajber partnera pa se maštom dodaju željeni kvaliteti. Realna prevara se dešava van kuće, dok se sajber prevara dešava ispod porodičnog krova pred očima partnera, a što je dodatni razlog za osećanje povređenosti.

Zahvaljujući saveremenoj tehnologiji, sajber neverstva se otkrivaju lako, hakovanjem ili postavljanjem softvera u računar ili mobilni telefon. Ili prostom proverom istih kada su preljubnici neoprezni. A može se otići i korak dalje, pa se postavljaju kamere i prisluškivači i naprave za praćenje kretanja. No, kada već dođe do špijuniranja partnera to je već jasan pokazatelj da je odnos između bračnih partnera ozbiljno narušen.

Istraživanja su pokazala da čak i samo provođenje previše vremena na društvenim mrežama može izazvati nepoverenje i ljubomoru. Količina upotrebe društvenih mreža često je uzrok za razvod, kao i nepoverenje koje izaziva lajkovanje i praćenje (ne)poznatih osoba suprotnog pola.

U suštini kada se sve sumira stiče se utisak da nije problem u savremenim tehnologijama već u ljudima i shvatanju i doživljaju poverenja, vernosti i ljubavi.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *