Stil Života

Tehnologija kao deo savremenog života

Jasno je da se savremeni način života jako razlikuje od načina života kakav se u prošlosti vodio. Promene su nastupile kao rezultat društvenih i ekonomskih, ali u najvećoj meri drastičnih promena u sferi tehnologije. Današnjem modernom čoveku skoro da je nezamisliv život bez tehnoloških proizvoda.

Ako sagledate svoj dan od trenutka kada se probudite do trenutka kada odete na spavanje, primetićete da se susrećete sa sredstvima moderne tehnologije u većini vremena. Od modernih automobila, računara, aparata i naravno mobilnih telefona od kojih se ne odvajamo. Savremeni čovek svakodnevno koristi sredstva moderne tehnologije.

Na primer, pametni telefoni zamenili su telefonske govornice, enciklopedije, rečnike, foto albume, CD-ove, radio, lične dnevnike i notese, knjige, razglednice. O komunikaciji da ne govorimo. Sve je stalo u jedan uređaj. Telefon je postao i sredstvo informisanja, sa svim medijima na jednom mestu.

Tehnologija nije više isključivo grana industrije, ona sada predstavlja deo kulture i načina života.

Novi načini komunikacije od običnih e-mailova, društvenih mreža, govorne i video pošte, video konferencija, učinili su da se vreme i udaljenost eleminišu kao prepreke, što znatno olakšava kako lične tako i poslovne odnose i obrazovanje. A omogućen je i način za komunikaciju sa ljudima širom sveta što dovodi do upoznavanja drugih kultura i načina života.

Tehnologije su pozitivno uticale i na poboljšanje kvaliteta stanovanja, većina stvari koje posedujemo u svom domu su automatizovane, što nam je pružilo udobnost, sigurnost i lakoću svakodnevnice. Zahvaljujući internetu imamo lak i jednostavan pristup informacijama i novostima širom sveta. Razvoj tehnologije obezbedio nam je i pozitivne i značajne napretke i na polju zdravstva, nauke, obrazovanja.

Shodno društvenim promenama tehnološke kompanije i njihovi proizvodi oblikuju ljudski život. Aplikacije koje svakodnevno koristimo imaju dubok uticaj na našu privatnost, pa i bezbednost, a samim tim i na naša ljudska prava i slobode. I nekako se čini da su sve promene koje nam se dešavaju u životu neminovno praćene tehnologijama koje koristimo.

Postavlja se pitanje da li se mi prilagođavamo tehnologijama ili one nama. Ako pođemo od pretpostavke da su iste i stvorene sa namerom da zadovolje ljudske potrebe i olakšaju svakodnevnicu, a ne da ometaju funkcionisanje sistema koji je utvrđen, onda ostaje na pojedincu da ih prilagodi sebi i svojim potrebama i to na način koji mu najviše odgovara, baz štetnih posledica.

Kreiranje aplikacija i urađaja nije samo tehnička stvar, već mora pratiti i moderne trendove i dizajn kako bi svaki pojedinac mogao pronaći ono što odgovara njegovom životnom stilu i ukusu.

Vremenom će se i tehnologije poboljšavati, a čovek će morati da se prilagodi te da ih razvija i prilagođava svojim potrebama i životnim navikama. Neminovno su deo našeg života, i hteli to priznati ili ne, čini se da su olakšale većinu svakodnevnih aktivnosti savremenog čoveka.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *