Film

Top 5 filmova koji govore o odnosu čoveka i tehnologije

Uporedo sa razvojem tehnologije razvijao se i menjao ljudski život. Čovek stvara tehnologiju da olakša život i prilagođava tehnologije sebi, ali u isto vreme i tehnologija utiče na čoveka i menja mu navike te se prožima kroz njegovu svakodnevnicu i čini ga pomalo ovisnim. O pitanjima prevlasti ove dve strane, pitanjima budućnosti i borbi između njih bavi se pored ostalih umetnosti i kinematografija.

Evo nekoliko filmova koji govore o odnosu čoveka i tehnologije, ili bolje reći odnosu tehnologije i čoveka.

2001: Odiseja u svemiru – 2001: A Space Odyssey (1968)

Ostvarenje režisera Stenlija Kjubika, rađena po knjizi Artura Klarka je remek – delo koje prikazuje razvoj čovečanstva od prvih izuma pa sve do putovanja u kosmos. Na ovom putovanju svemirskim brodom zvanim Otkriće ne upravlja čovek, već inteligentni računar Hal 9000 koji se poremeti i ima nameru ubiti sve članove posade. Uloge tumače Dejvid Bouman i Frenk Pul.

Istrebljivač – Blade Runner (1982)

Film Redli Skota, nastao po romanu Filipa Dika Sanjaju li androidi električne ovce? prati priču o detektivu koji traga za odbeglim veštački stvorenim bićima koja izgledaju kao ljudi, a na svom zadatku upoznaće i zbližiće se sa ženskim replikantom. Film, između ostalog postavlja pitanje da li nova tehnološka dostignuća mogu izbrisati granice između ljudskog i veštačkog? Glavnu ulogu tumači Harison Ford.

Videodrome (1983)

Ovo je kanadski naučno-fantastični horor film Dejvida Kronenberga sa Džejmsom Vudsom, Sonjom Smit i Debrom Hari u glavnim ulogama. Radnja se odvija u Torontu početkom osamdesetih. Priča prati Maksa koji ulazi u televizor tj. spaja se sa njim. U nizu tv programa dešavaju se bizarne i nasilne scene. Film prikazuje prevare i zavere za kontrolu uma i gubitak veze sa stvarnim svetom i daje sliku kako bi izgledalo svet gde odnos čoveka i tehnologije nije nimalo skladan.

Večni sjaj besprekornog uma – Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) 

Ovaj film Majkla Gondrija je romantična fantazija koja govori o Džoelu i Klementini koji nakon raskida angažuju firmu Lacuna Inc da bi im izbrisali sećanje na njih i njihovu neuspelu vezu. No, kako je ljubav jako osećanje, tokom procesa brisanja sećanja Džoel u svom umu ponovo proživljava neke zajedničke trenutke i, kako to obično biva, shvata koliko zapravo voli Klementinu. U pozadini se odvija još jedna ljubavna priča između dvoje zaposlenih koji obavljaju proces brisanja memorije. Glavne uloge tumače Kejt Vinslet i Džim Keri. Film postavlja pitanje da li tehnologija može biti od pomoći za emocije?

Ona – Her (2013)

Hoakin Finiks igra glavnu ulogu u filmu čija je radnja smeštena u  2025. godini. Glavni junak filma ulazi u emotivnu vezu sa inteligentnim operativnim sistemom kompjutera, čije je ime Samanta, koji ima žensku ličnost i ženski glas. Film prikazuje svet modernih tehnologija koje čine da čovek postaje sam i izolovan, lišen onih pravih istinskih emocija prema ljudima oko sebe. U ostalim ulogama su Ejmi Adams, Runi Mara, Skarlet Johanson i Olivija Vajld. Film je nominovan za tri Zlatna globusa i za pet Oskara.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *