Stil Života

Top lista najpopularnijih podkasta u svetu

Podkast (Podcast) predstavlja digitalnu datoteku sa audio ili video zapisima koji se distribuira putem interneta, koju možete gledati, odnosno slušati pomoću mobilnog telefona ili računara.

Prednost je ta što ne morate da se uključite u radio emisiju u tačno određeno vreme emitovanja, već ako se pretplatite možete slušati kada to Vama odgovara. Uključite plejer, uključite podkast i nađete željenu emisiju. A ako je to dozvoljeno možete je i preuzeti na svoj računar ili mobilni telefon u mp3 formatu. No, ukoliko ne želite da gubite vreme na skidanje emisija onda možete preuzeti neku od aplikacija koji će Vam omogućiti da slušanje, a one su brojne.

I zaista, postoji dosta podkasta na stranim jezicima koje obrađuju brojne i raznolike teme. Na srpskom jeziku ih nažalost nema baš puno, ali naći ćete one koje nude RTS i RTV.

Na listi nekih od najboljih i najpopularnijih stranih podkasta nalaze se sledeći:

 1. Cited – podkast na kojem možete čuti informacije iz oblasti obrazovanja. Gostujući stručnjaci daju odgovore na neka od najzanimljivijih naučnih pitanja.
 2. Undisclosed – bavi se pitanjima iz oblasti pravosuđa, i vodi slušaoca kroz istragu, sudski proces i upoznavanje sa presudom nekih od najzanimljivijih i najkontraverznijih slučajeva, sa vrlo upečatljivim detaljima.
 3. The Daily – ako želite biti u toku sa aktuelnim događajima, domaćin emisije Majkl Baebaro će Vas provesti kroz najnovije vesti i to 20 minuta dnevno, 5 dana nedeljno. U emisijama gostuju svetski stručnjaci i novinari Timesa.
 4. Global News – ovaj podkast izveštava o vestima iz celog sveta, izveštača BBC World Service-a u emisijama koje traju pola sata, a emituju se dva puta dnevno.
 5. Left, Right & Center – je podcast radio Los Angeles-a. Emisije su jednom nedeljno i izveštavaju o političkim i kulturnim scenama i najbitinjim vestima iz ovih oblasti.
 6. Democracy Now – emisije novinara istraživača Ejmi Godmana i Huana Gonzalesa, pokazaće Vam koliko su nezavisni mediji bitni. Emisija je više puta nagrađivana.
 7. On the media – domaćini nagrađivane emisije Bruk Gledston i Bov Garfild bave se temama slobode govora, slobode medija, koje su to pretnje po njih, kako se vesti koje nam se serviraju regulisane, kako dolaze do nas i slično.
 8. PRI’s The world – The world je emisija Public Radio International-a koja izveštava o ljudima i temama širom sveta, pričama o običnim ljudima i njihovim neobičnim događajima.
 9. Slate’s Political Gabfest – još je jedan podkast za ljubitelje političkih tema kroz koje Vas vode jednom nedeljno u svojim diskusijama domaćini David Plotz, Emili Bazelon i Džon Dokerson.
 10. The Takeaway – izveštaji o svakodnevnim novostima iz nekog drugačijeg ugla za koji su zaduženi voditrlji Tanzina Vega i Ejmi Valte. Emisiju začinjavaju izveštaji uživo, uključenja slušalaca, njihovi komentari i mišljenja.
 11. Citizen Radio – je podkast gde možete slušati emisije sa vestima o medijima koji se zanemaruju, ali začinjeno sa dosta humora, pravednog besa i komične analize. Domaćini emisije su novinar Alison Kilkeni i komičar Džejms.
 12. Podkast The Veeds – donosi vest it sveta politike. Voditelji Ezra Klien, Sara Klif i Methev Iglesias bave se temama kako javnost menja politiku i obrnuto.
 13. Caliphate – podkast Rukmini Kalimači koja se, rizikujući spostveni život, bavi temama terorizma i pokušava otkriti neke od tajni ISIS-a. Govori o tome kako terorizam utiče na ljude i na koje načine se ljudi vrbuju u terorističke organizacije.

Ovako izgleda top lista podkasta, a Vaše je da izaberete.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *