Psihologija

Uticaj tehnologije na međuljudske odnose

Sa tehnološkim razvojem informacije su dostupnije nego ikad u istoriji čovečansta, i prenose sa jednog kraja Zemljine kugle na drugi brže nego ikada. No, neminovno je da je u današnjem svetu informisanost ključna u stvaranju i oblikovanju društva, pa je bitna i za ponašanje i postojanje članova u njemu.

Putem interneta i telefona možemo da komuniciramo sa ljudima ma gde oni bili. Možemo da pričamo i da se gledamo na ekranu sa nekim ko je kilometrima daleko. Ali, postavlja se pitanje kako takva povezanost utiče na društveni razvoj ljudi? Jesu li nas savremeni načini komunikacije udaljili ili zbližili? Kako društvene mreže utiču na socijalizaciju?

Dok neki smatraju da je svet putem savremenih tehnologija postao pristupačan i povezan, sa druge strane se javlja strah da su one udaljile ljude i da ta želja za povezivanjem zapravo osamljuje čoveka.

Da je komunikacija poboljšana nema nikakve sumnje. Jednostavana je, dostupna i pristupačna, bez vremenskog i prostornog ograničenja. Ali negativna strana je što smo toga svesni pa nam je često lakše da sa prijateljima i rodbinom komuniciramo putem telefona, interneta i sl., a da zanemarujemo druženje i komunikaciju uživo, licem u lice. Ponekad nam deluje da je samo dovoljno da se sa prijateljima čujemo i razmenjujemo poruke. Ali ništa ne može da zameni druženje i razgovor kao kad su osobe fizički prisutne. Jer kad nam stvarno zatrebaju ljudi ne možemo se pouzdati u virtuelno druženje. Iako poetično zvuči, život čine trenuci, a oni se stvaraju uživo, ne putem virtuelnog sveta. Jer virtuelno ostaje samo virtuelno.

Društvene mreže, kao jedno od osnovnih sredstava komunikacije, u današnjem vremenu veoma su zastupljene. Većina od nas poseduje profile na njima te određuje šta će da podeli o sebi sa svojim prijateljima i pratiocima. Onda kada poželite da saznate šta se dešava u njihovim životima dovoljno je da im posetite stranicu i saznate sve, od običnih do vrlo privatnih novina. Ponekad je sve tako transparentno da čak i nema potrebe da komunicirate, već samo da stavite lajk. Čak i mnoge ljubavne priče u današnjem vremenu počinju, traju i završavaju se putem društvenih mreža. Ponekad je dovoljno da posetite profil simpatije i da saznate sve što Vas zanima.

Pozitivna strana je ta što možete održavati kontakt sa onima koji su daleko, povezati se sa nekim starim prijateljima i obnoviti poznanstva, ili čak stvarati nova, bez obzira na daljinu, te tako upoznavati nove svetove i različite kulture.

I zaista, možda su stariji u pravu kada kažu da su kvalitetnije provodili vreme nego mlađe generacije; da su više provodili vreme zajedno, da su se više družili, više pričalli, više pažnje posvećivali jedni drugima. Zato poslušajte kad Vam stariji kažu: ’’Ostavi taj telefon, izađi napolje’’. I naposletku, kad izađete napolje ugasite telefon ili ga barem stavite na ’’tiho’’ i posvetite se druženju.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *