Stil Života

Život pre i posle razvoja savremenih tehnologija

Prevashodni cilj mobilnih telefona bio je da olakšaju razmenu informacija. Ali da li smo vremenom izgubili onu istinsku komunikaciju? Da li smo nekada bili slobodiniji? I koji su to benefiti mobilnih telefona i savremenih tehnologija?

Možda je vreme pre mobilnih telefona bilo komplikovanije za neke stvari, ali sada sa ove vremenske distance ono deluje romantičnije. Nisu se slale poruke već pisma i razglednice, nije se pričalo satima telefonom već uživo. Za važne informacije išlo se u biblioteku i prelistavale su knjige i enciklopedije. Ako se zalutalo negde pitalo se za pomoć. U lepim i bitnim momentima se potpuno uživalo i činilo se da se oni memorišu u sećanju. Trebalo je više hrabrosti, smelosti i maštovitosti prići osobi koja se dopada. Čekanje bitnih poziva značilo je ostati u kući. Jutarnja kafa je bila uz novine na hartiji. Brojevi bi se pamtili i zapisivali, a bitne fotografije radile. Za stolovima se više pričalo.

Da li virtuelni svet daje više slobode? Da, ali je virtuelan.

Ako gledamo na to vreme sa nostalgijom, deluje setno. Ali ako na sadašnje vreme gledamo sa vedrije strane, primetićemo da sve lepe stvari koje su se radile u periodu pre mobilnih telefona možemo i sada da praktikujemo. A da pritom ako nam se nešto učini teže možemo uvek da se oslonimo na tehnologiju i ubrzamo stvari. I dalje možemo otići u bioskop, na primer, ali ako nam se ne izlazi iz kuće pogledaćemo film online i nismo ograničeni na one koji se daju u bioskopima. O muzici da i ne govorimo. Sada nam je pristupačno baš sve što je ikada snimljeno. Što znači da nam je umetnost na dohvat ruke, samo je uživo još možemo upotpuniti. Lakše ćemo učiti, lakše ćemo obavljati poslove i zadatke. Ukoliko pametno iskoristimo pogodnosti i prednosti koje nam tehnologija pruža imaćemo i više vremena da uživamo u druženjima i stvarima koje nas ispunjavaju.

U suštini, sa mobilnim telefonom i dobrim internetom možemo uraditi gotovo sve od poslova do kupovine, od druženja do zaljubljivanja. I možda ne bi trebalo na tehnologiju gledati baš tako crno – belo, tj. dobro – loše, već samo kao na alat koji nam pomaže u svakodnevnici i olakšava život. Kao alat koji pomaže da prijatelji budu povezani, koji pomaže da roditelji čuju decu, da vidimo drage osobe koje su nam daleko.

Ako na ovaj način gledamo na tehnologiju, ako je koristimo isključivo kao oruđe za lakši život i ne preterujemo, već napravimo balans sa realnim svetom i stavimo živu komunikaciju na prvo mesto, uvidećemo samo dobre strane savremenih tehnologija. Život nam je svakako postao nezamisliv bez interneta i telefona, a u vremenu koje dolazi tehnologije će se samo razvijati. I nastaviće se diskusije o pozitivnim i negativnim aspektima i o tome kako ih mi kao društvena bića možemo na pravilan način koristiti.

LEAVE A RESPONSE

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *